Wat is sjamanisme?

Het woord sjamaan is voortgekomen uit het Siberische Toengoezisch (Evenks) en betekent letterlijk : hij/zij die weet! Het begrip is door westerse antropologen en aanhangers van New Age ten onrechte gebruikt om de `medicijnmannen en –vrouwen`van de Noord-Amerikaanse
`indianen` aan te duiden. Het gebruik van de term `sjamaan` als medicijnman of –vrouw wordt dan ook door veel inheemse Amerikanen als beledigend opgevat omdat het begrip geheel voorbij gaat aan de essentie van hun eigen cultuur.
Het voornaamste verschil tussen sjamanen uit siberië en medicijnmannen en –vrouwen bij de
volkeren uit Noord-Amerika is dat de eerste direct in contact met de geestenwereld treden door een extatische vorm van `uittreding`, terwijl de tweede groep soms op indirecte wijze de geestenwereld benadert middels bepaalde ceremoniën en rituelen.
Het sjamanisme kijkt naar de totaliteit van het leven en zoekt de natuurlijke harmonie tussen de gebieden die normaal verdeeld zijn in medische, psychologische en sociale aspecten.
Op al deze gebieden heeft het sjamanisme een andere kijk en voegt ze bovendien samen tot een delicaat geheel waarvan de harmonie of het evenwicht van wezenlijk belang is voor ons leven en vooral de kwaliteit daarvan.
Voor het opsporen van ziekten maak de sjamaan gebruik van een vorm van helderziendheid die ook wel het krachtig oog wordt genoemd. Dit geeft de mogelijkheid om door de uiterlijke verschijningen heen te kijken of gevoelig te zijn voor allerlei aspecten die een gewoon mens ontgaan.
De sjamaan is een krachtige healer, omdat hij/zij toegang krijgt door een ander bewustzijnsniveau tot de lagen waar een trauma zich heeft vastgezet en kan deze op dat niveau herstellen.
De sjamaan kan ook contact maken met overledenen. Sjamaan betekent letterlijk; hij/zij die weet! Voor de sjamaan is de tijd betrekkelijk en de ruimte kneedbaar. Daardoor kan hij/zij in verschillende dimensies functioneren zonder er door in de war te raken.