Stervensbegeleiding

Dood- en Stervensbegeleiding

Vanuit sjamanistisch oogpunt gezien is doodgaan een initiatie, een overgang van de ziel naar een volgende fase, vergelijkbaar met geboren worden.De wijsheid van de ziel blijft een deel van het kosmisch geheel, alleen het ego, onze aardse persoonlijkheid wordt losgelaten.
We kunnen tijdens ons leven van alles leren zoals lopen, lezen, fietsen, zwemmen, etc.
Maar sterven wordt ons niet geleerd.
Toch is dat mogelijk.
De overgang die de ziel bij het sterven maakt is vergelijkbaar met de overgang die de sjamaan tijdens een Trancereis maakt als hij naar de beneden- of bovenwereld reist.
Iemand die weet dat hij stervend is, kan geholpen worden met de overgang.
Zelfs  de angst voor de dood kan gemakkelijker gemaakt worden door de persoon  te leren hoe de overgang rustig en vol vertrouwen tegemoet kan worden getreden.
Zo zelfs als iemand een eigen geloofs- of levensovertuiging heeft kan  zonder deze overtuigingen aan te tasten, de overgang naar de andere werkelijkheid zonder angst en vol vertrouwen tegemoet getreden worden d.m.v. een visualisatie.
Deze visualisatie kan zijn dat hij of zij  door een poort gaat met een lichtende toegang naar de andere werkelijkheid waar de geliefde overledenen op hem of haar wachten.
Dit is één van de  mogelijkheden, men kan bijvoorbeeld ook kijken naar een geliefde afbeelding of Mandela en daar doorheen reizen om te onderzoeken welke schitterende werkelijkheid er achter deze afbeelding verborgen zit.
Begeleiden van de ziel na de dood naar haar definitieve plek in de andere wereld.
Een andere taak van de sjamaan is om de zielen die zijn overgegaan  maar om verschillende redenen in de middenwereld (bij de materiële wereld) blijven hangen, te helpen of te bewegen over te gaan naar de gebieden waar de ziel van de overledenen uiteindelijk naar toe moet vertrekken.
Het blijven hangen van de ziel kan verschillende oorzaken hebben, bijv. De ziel wilt niet bij zijn geliefden vandaan, of is zich niet bewust overleden te zijn (door bijv. Een plotselinge dood).
.